• Van Reeth Els - Atletenstraat 7 - 2020 ANTWERPEN
  • info@plek-architecten.be

0473 58 64 18

 

Na het dak en de gevels hebben we natuurlijk ook nog een vloer. Op het eerste zicht lijkt deze in een bestaande situatie zeer moeilijk te isoleren. Maar een geïsoleerde vloer heeft niet enkel effect op je energiefactuur, warme voeten dragen ook bij tot een hoger comfortgevoel. Daarom loont het de moeite om toch eens te kijken of we die vloer niet warmer krijgen.
Heb je een (kruip)kelder, dan kan je langs de onderzijde isoleren, heb je die niet, dan kan je enkel langs boven isoleren. Klinkt logisch, toch zijn ook hier enkele aandachtspunten. Langs onder isoleren, is relatief gemakkelijk. Met wat vijzen, schroeven of lijm bevestig je isolatieplaten tegen de onderkant van de vloer – het plafond van de (kruip)kelder. Of isoleer je tussen de houten vloerbalken. Wanneer er leidingen tegen dat plafond zitten, wordt het allemaal wat moeilijker. Ook aansluitingen aan (buiten)muren kunnen kopzorgen opleveren. Bovendien is het niet voldoen de dat plafond te isoleren, ook kieren en tochtgaten dienen afgedicht te worden, dit geldt ook voor de kelderdeur of -luik. Kies bij het isoleren aan de onderzijde voor materialen die goed tegen vocht kunnen zodat ze niet binnen de kortste keren beginnen wegrotten en voor meer schade dan warmte zorgen.
Wanneer het niet via de kelder kan, dan moet men langs de bovenzijde te werk gaan en dat is een heel ander paar mouwen… de isolatie moet onder de vloerbekleding terechtkomen, wat breekwerk en dus afval oplevert. Ook aanwezige leidingen kunnen beschadigd worden en moeten dus best in kaart gebracht worden. Voor het aanbrengen van de isolatie hanteer je verder dezelfde regels dan wanneer je de vloer langs de onderkant isoleert. Toch is het, gezien de hogere moeilijkheidsgraad, geen slecht idee om hulp in te roepen van een specialist.
Bekijk op voorhand hoe hoog het totale vloerpakket zal of kan zijn, de mogelijkheden zijn vaak beperkt omdat je anders in de problemen komt met de deuren en trappen. Vaak is er gewoon geen draagvloer en ligt deze ‘op de zavel’. Dan is het uiteraard best om een geheel nieuw vloerpakket te bouwen, al brengt dit ook ander werk met zich mee. Een proefboring geeft hier alvast een antwoord op.
In een (kruip) kelder is er ook de mogelijkheid om de vloer van de kelder te isoleren. Dat klinkt al minder logisch. We zullen hier later nog eens op terugkomen.