Muren, daken, vloeren, … de woning is volledig onder handen genomen. Toch niet, ook de ramen en deuren kunnen we vaak nog beter krijgen. Het heikele punt bij elke ‘doorboring’ van de buitenschil is de luchtdichtheid en de isolatie ervan. Op vlak van luchtdichtheid is vooral de raamkader belangrijk, op vlak van isolatie is het glas de grootste verantwoordelijke.
Folies die je op het glas aanbrengt kunnen bepaalde prestaties verbeteren, maar ze verminderen je zicht op de omgeving. Ze hebben ook maar een kleine invloed op de thermische isolatiewaarde van het glas, al is dit in sommige gevallen (voorlopig) de enige mogelijkheid, veel gaan we hierover niet vertellen.
Is het schrijnwerk nog goed winddicht en is het nog voldoende stevig? Dan kan het voldoende zijn om de beglazing te vervangen. Voor zover het profiel en het hang- en sluitwerk van het raamkader daarvoor sterk genoeg zijn, kan je hier zelfs drievoudige beglazing kiezen. Al laten we hier even buiten beschouwing of dat wel nuttig is als er geen andere isolatie-werken worden uitgevoerd. Een huidige norm is glas van 1.0 W/m²K, al bestaat er tegenwoordig ook dubbele beglazing met een Ug-waarde van 0.9 W/m².K. Wegens de geringe profieldikte en gewicht is dit een ideale oplossing voor renovaties.
Is het schrijnwerk ouder dan tien jaar, dan zijn de afdichtingsrubbers meestal versleten en hadden de profielen geen thermische onderbreking, waardoor de koude kan doordringen. Zo’n ramen vervang je het best volledig. Let wel op, hier komt wel meer bij kijken dan enkel de oude ramen en deuren eruit en vervangen door nieuwe. De binnenafwerking moet worden verwijderd en opnieuw gedaan, de aansluitingen moeten luchtdicht gemaakt worden, er moet bekeken worden of de dorpels bewaard blijven en men werkt met renovatiedorpels of ook de dorpel eruit haalt. Zijn de bestaande gevels nog recht genoeg om nieuwe ramen te plaatsen, … en zo kunnen we nog een hele waslijst maken die voor elke woning anders is. Ga daarom goed doordacht te werk voor je hiermee aan de slag gaat.