• Van Reeth Els - Atletenstraat 7 - 2020 ANTWERPEN
  • info@plek-architecten.be

0473 58 64 18


controle / toezicht / opvolging / coördinatie

Vaak vragen bouwheren een offerte te geven voor het ‘minimale’, maar slaan daarna de bal mis over wat dat dan allemaal betekent.


Als architect zijn we verplicht om controle te doen op de uitvoering van de werken. Dit gebeurt door op regelmatige basis langs de werf te gaan en de uitgevoerde werken te controleren en afspraken te maken. Deze zaken komen dan in een werfverslag. Controle is alvast geen toezicht, wat zou impliceren dat we permanent op een werf aanwezig zouden zijn. (als een bouwheer ervoor wil betalen wil ik het wel doen hoor)


De coördinatie van een werf hoeft niet door een architect te gebeuren, dat kan ook door de bouwheer, of een (hoofd)aannemer of een externe werfcoördinator. Deze coördinatie en planning vraagt heel wat inspanning en tijd, want gaat over het in goede banen leiden van de gehele werf (werken op elkaar doen volgen, wijzigingen aan de juiste mensen doorgeven, anticiperen). Vooral dat anticiperen is een lastige, want vaak zorgt een kleine wijziging voor een enorm sneeuwbal-effect. Als architect zijn we er iets meer in thuis daarmee rekening te houden. Maar hé, we houden niemand tegen zelf te coördineren. Hou ons dan wel op de hoogte van de planning zodat wij tijdig controles kunnen doen. Want als we iets niet meer kunnen zien…. zal het misschien moeten uitgebroken worden om het wél te kunnen controleren.

[Foto door Bich Tran via Pexels]