• Van Reeth Els - Atletenstraat 7 - 2020 ANTWERPEN
  • info@plek-architecten.be

0473 58 64 18

Aanwezige materialen in een bestaand gebouw kunnen bij nieuwe bouwprojecten een alternatief bieden voor dure en schaarse grondstoffen. Waarom zouden we deze dan niet afzonderen en circulair gaan slopen? Wij geloven in een grote toekomst voor die manier van slopen, ook omdat het fors bijdraagt aan de CO2-reductie. Toch is het principe nog lang niet algemeen geaccepteerd. Aan circulair slopen kleeft immers het imago dat het duurder zou zijn dan traditioneel slopen. Want het is arbeidsintensiever, aangezien alles met zorg moet worden verwijderd. Toch hoeft dit niet per se tot hogere kosten te leiden. Er bestaan projecten die bewijzen dat op deze manier slopen (veel) goedkoper is. De materialen die je uit een pand haalt, zijn geld waard. Je kan ze zelf hergebruiken of doorverkopen aan leveranciers. En alles wat je zelf hergebruikt, hoef je niet af te voeren én niet nieuw aan te kopen. Door het lokale hergebruik is minder verkeer nodig, waardoor flink weer word bespaard op de CO2-uitstoot.Voorlopig wordt dit enkel gedaan met enkele grote projecten, maar kunnen we dit ook realiseren in een particuliere verbouwing? Wij gaan zelf aan de slag in de verbouwing van het kantoor …

stap 1 /

We proberen bij het strippen van het pand eerst zoveel mogelijk verschillende materialen te scheiden en dat lukt alvast beter dan verwacht. Het vraagt wel even voorbereidend denkwerk en gestructureerd werken, maar weet je wat? Het levert ook een altijd nette werf op, zeer handig. gipskartonplaten / draagstructuur / schroeven / isolatiematerialen worden gescheiden van elkaar, maar ook schroeven / scharnieren / ander meubelbeslag / kastdeuren / fronten / grepen. Stopcontacten / bedrading / … Pleisterwerk wordt eerst afgekapt voor de muren worden gesloopt.

Stap 2 /

Alle bruikbare stenen en dakpannen worden alvast opzij gezet voor eigen herbruik … Andere materialen moeten daarna nog naar een plaats gebracht worden, waar men bouwmaterialen ook effectief recycleert. Dat blijkt iets moeilijker. Er worden wel theorieën verkondigd, maar is dat ook de realiteit? Er zou nu voorbeeld een methode bestaan om beton terug te brengen tot de oorspronkelijke bestanddelen grind, zand en cement. En gipsstenen zouden in het fabriek worden vergruisd en opnieuw in het productieproces gebracht worden. Wij zoeken het stapsgewijs uit. Zal dit lukken? We weten het hopelijk binnenkort en laten het jullie weten.

…wordt vervolgd…