• Van Reeth Els - Atletenstraat 7 - 2020 ANTWERPEN
  • info@plek-architecten.be

0473 58 64 18

Als je bouwt, grondig renoveert of je bestaande woning uitbreidt met meer dan 40 m2, ben je verplicht om een regenwaterput te plaatsen. Deze is minsten 5.000 liter. Is je perceel groter dan 250 m2, dan is ook ook een infiltratievoorziening nodig om overtollig regenwater in de grond te laten sijpelen. Bij kleine renovaties, zonder uitbreiding is een regenwaterput niet verplicht, al kan dit zeker interessant zijn.

De verplichte regenwateropvang moet het drinkwaterverbruik beperken en overbelasting van de riolering vermijden. Een regenwaterinstallatie kost circa 4.000 euro. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij verbruikt een gemiddeld Vlaams gezin 71 m3 leidingwater per jaar, wat overeenkomt met 84 liter per persoon per dag. Terwijl je voor meer dan de helft van je waterverbruik perfect regenwater kan gebruiken: voor je buitenkraantje, de planten sproeien, je auto wassen, je wc doorspoelen of zelfs voor je wasmachine. Met andere woorden: met een regenwaterinstallatie spaar je meer dan 50% op je drinkwaterfactuur.

Om regenwater van goede kwaliteit te kunnen gebruiken, is het noodzakelijk om het water goed te filteren. De voorfilter houdt bovenaan de put het grofste vuil tegen. De rustige toevoer en drijvende aanzuigleiding zorgen ervoor dat er geen kleine vuildeeltjes, zoals zand, kunnen aangezogen worden. De nafilter zit tussen de pomp en de verschillende aftappunten. Actieve kool filtert geurtjes en kleuren uit het regenwater.